Product Description
Detta vantmönster erbjuds i nuläget endast i en (rymlig) vuxenstorlek, som passar de flesta kvinnor och män.
Mått (mudd ej medräknad): Ca 20x11 cm.
Dessa vantar stickas i två färger, där det bildas öglor på insidan vanten vid varje färgbyte mellan bottenfärg och mönsterfärg. På så sätt skapas en lager-på-lager effekt där värmen hålls kvar i de naturliga små luftfickorna, och gör vanten varm och skön även de kallaste vinterdagar. I motsats till sydda vantar blir inte heller en yllevante kall lika snabbt som en tygvante ifall den blir blöt. Det går dessutom utmärkt att tvätta vanten på ylletvätt i tvättmaskinen.
Historien bakom:
Kiruna grundades år 1900, mellan fjällen Luossavaara och Kiirunavaara, och den södra sluttningen av Haukivaara. De första två har stora järnmalmsfyndigheter, och Kiruna är en utpräglad gruvstad. Brytningen av järnmalm påbörjades av gruvbolaget LKAB i slutet av 1890-talet, och Kiruna grundades av en av disponenterna i bolaget; Hjalmar Lundbohm. 1948 ombildades landskommunen med municipalsamhället till Kiruna stad, vilket återspeglas i ränderna i mönsterfärg i vantens mudd, där varje varv motsvarar årtalet då Kiruna fick sina stadsprivilegier; 1-9-4-8.
Eftersom gruvbrytningen i fjället Kiirunavaara orsakar deformationer i marken som rör sig mot staden, har man numera flyttat flera av byggnaderna i Kirunas stadskärna 3 km längre bort. Bland de byggnader som flyttats finner vi bland annat Kiruna kyrka, Hjalmar Lundbohmsgården, Ingenjörsvillan, Länsmansbostaden och de tolv bläckhornen, som var en typ av arbetarbostad med ett särpräglat tak som fick dem att se ut som just bläckhorn.
Ca 40 kilometer öster om Kiruna ligger Esrange Space Center, som är Sveriges enda rymdbas. Skälet till att denna ligger just här är att det är glest befolkat, i stort sett ingen ljusförorening och att man kan studera norrskenet.
Motiven på vantarna är återgivna som följer:
Överst på höger vante hittar vi ett av de tolv bläckhornhusen, och på vantens mitt har vi Länsmansbostaden. Längst ner på vantens ovansida ser vi Kiruna kyrka.
Överst på vänster vantes ovansida ser vi norrskenet, som dansar över Tolpagorni, ett högfjäll i Kebnekaisemassivet i Kiruna. Under Tolpagorni ser vi Ingenjörsvillan, och längst ner Hjalmar Lundbohmsgården.
I vantarnas handflator har vi överst en fjällripa, som utgör den ena halvan av Kiruna kommuns kommunvapen. Namnet Kiruna kommer från ordet kiiruna, som på finska/meänkieli betyder just fjällripa. Större delen av handflatan är täckt av hjortron, som utgjorde en viktig inkomstkälla för många boende i de norrländska kommunerna fram till 1960-talet genom försäljning av självplockade bär. Längst ner på vantens insida finns symbolen för järnmalm, som utgör den andra delen av Kirunas kommunvapen, samt vad staden grundats på; järnmalm.
På vantens insida kan du även sticka in årtalet då vanten tillverkas, eller ett annat årtal av vikt för dig. Kanske är det en gåva till någon som fyller år? Då kan du i stället använda årtalet då de föddes.
Motivet på höger tumme visar en raket från Esrange på väg mot rymden, och på insidan av tummen har vi hjortron. På vänster tumme är motivet järnvägsräls, för järnmalmsbanan som löper från Kiruna ner till Narviks isfria hamn.
Storlekar: En storlek (rymlig)
Mått: (Mudd ej inräknad) Ca 20x11cm
Garn: Visjögarn eller Rauma finull, eller motsvarande tvåtrådigt yllegarn med ca 150m/50g.
Masktäthet: 30m x 40 varv = 10x10cm
Garnåtgång: 50g bottenfärg, 50g mönsterfärg för alla storlekar.
Stickor: Strumpstickor 2 och 2½