Örebrovantar (svenska/Swedish)

€7.43
(0) Write a Review
Availability:
Instant download

Product Description

När höst och vinter nalkas och naturen exploderar i rött, gult, orange och guld är det också dags att ta fram garn och stickor och fylla på förrådet av mössor, halsdukar och icke att förglömma – vantar. Med inspiration från välkänd arkitektur, landmärken och stadens sigill designades Örebrovantarna, som en historisk hyllning till denna stad, som är en av Sveriges äldsta.

Med dessa tvåfärgade vantar där det bildas öglor på insidan vanten vid varje färgbyte mellan bottenfärg och mönsterfärg, så skapas en lager-på-lager effekt där värmen hålls kvar i de naturliga små luftfickorna, och gör vanten varm och skön även de kallaste vinterdagar. I motsats till sydda vantar blir inte heller en yllevante kall lika snabbt som en tygvante ifall den blir blöt. Det går dessutom utmärkt att tvätta vanten på ylletvätt i tvättmaskinen.

Historien bakom:
I mudden finns fyra ränder i mönsterfärg, först en, sedan två, så sex och till sist fem varv. Dessa ränder motsvarar siffran 1265, som är det årtal då Örebro fick stadsprivilegier.

Direkt ovanför mudden på höger vantes ovansida har vi Örebro rådhus, som byggdes 1863. Det ligger vid Stortorget, som är ett av Sveriges längsta torg. Vid Stortorget hittar vi även Sankt Nicolai kyrka, eller Nikolaikyrkan, avbildad högst upp på höger vantes ovansida. Nikolaikyrkan började byggas under andra halvan av 1200-talet, men stod inte färdig förrän mitten av 1300-talet. Kyrkan har sedan dess genomgått en del förändringar, exempelvis efter att dess torn antändes av åskan 1863. Dess nuvarande utseende fick Nikolaikyrkan under åren 1863–1900.

Direkt ovanför mudden på vänster vantes ovansida hittar vi Örebro skofabrik, som var verksam under 1864–1968. I dag är det kanske inte så många som känner till att Örebro varit känd som skostad i hela Sverige. Örebro skofabrik var den första skofabriken i Närke, undantaget ett kortare försök av Carl August Olsson under åren 1874–79.

Ovanför Örebro skofabrik hittar vi Svartån. Örebro stad kom att bildas vid den del av Svartån som var grundast, och där det gick att vada över ån. Här fanns även en gammal landsväg som sträckte sig genom landet. Detta gjorde platsen till ett strategiskt val, och en handelsplats vid ån och en hamn vid dess utlopp i Hjälmaren bildades tidigt. Senare byggdes en bro över vadstället vid Svartån, som vilade på gamla hordar av rullgrus. Dessa kallades örar, vilket gjorde att bron kallades för örebron, och på så vis kom staden att få sitt namn – Örebro.

Över Svartån med dess båtar ser vi Kanslibron. Dess namn kommer av ett kanslihus som låg vid brons sydöstra fäste, och den byggdes 1765–66.
Överst på vänster vantes ovansida har vi Örebro slott. Slottet uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, antagligen under mitten på 1300-talet. Man tror att kung Magnus Eriksson var byggherre. Hertig Karl fick senare byggnaden i arv, och påbörjade en stor ombyggnation år 1573, till det som skulle bli Örebro slott. Förebilden var de renässansslott han hade besökt i Frankrike. Ombyggnationen var klar först år 1625, och sedan dess har slottet genomgått flera renoveringar.

På vantarnas insida hittar vi två pollare förutom årtal då vantens tillverkades (eller kanske mottagarens födelseår, om vantarna är en gåva?). Det sägs att det finns 46 pollare av detta slag kvar i Örebro, men en del är i dag svåra att hitta, då de omgärdats av växtlighet.

Överst på vantarnas insida återges stadens äldsta kända sigill, från 1331, den fläkta örnen.

Slutligen har vi på vantarnas tummar vattentornet Svampen, som invigdes i maj 1958. Vattentornet är 58 meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten. Och på dess topp finns ett café och en konferensanläggning.

Vantarna stickas i Visjögarn eller Rauma finull, eller motsvarande tvåtrådigt yllegarn med ca 150m/50g.

Storlekar: Stor medium – Ganska stor large (Obs – stora storlekar!)
Mått: (Mudd ej inräknad) 19x11cm – 21x12cm.
Garn: Visjögarn eller Rauma finull, eller motsvarande tvåtrådigt yllegarn med ca 150m/50g.
Masktäthet: 30m x 40 varv = 10x10cm
Garnåtgång: 50g bottenfärg, 50g mönsterfärg för alla storlekar.
Stickor: Strumpstickor 2 och 2½