Umeåvantar (svenska/Swedish)

kr79,50
(0) Write a Review
Availability:
Instant download

Product Description

Dessa vantar stickas i två färger, där det bildas öglor på insidan vanten vid varje färgbyte mellan bottenfärg och mönsterfärg. På så sätt skapas en lager-på-lager effekt där värmen hålls kvar i de naturliga små luftfickorna, och gör vanten varm och skön även de kallaste vinterdagar. I motsats till sydda vantar blir inte heller en yllevante kall lika snabbt som en tygvante ifall den blir blöt. Det går dessutom utmärkt att tvätta vanten på ylletvätt i tvättmaskinen.

Historien bakom:

1588 utfärdade kung Johan III interimsprivilegier som skulle gälla i sex år, för att uppföra en stad i Västerbotten. Tanken var att staden skulle ligga på prästbordet i Backen, där både sockenkyrkan och Umeå kungsgård låg. Här fanns även mer eller mindre framkomliga vägar från alla håll i socknen, och där hölls årliga lappmarknader med samerna i regionen. Det fanns även en hamn i Umeälven och landsköpmännen bodde till stor del i byar nära sockenkyrkan. Under 1590-talet dog dock försöket att skapa en stad ut, bland annat på grund av att vattennivån i Umeälven sjunkit så mycket att större fartyg inte längre kunde färdas hela vägen.

1617 kröntes Gustav II Adolf, som ville göra ett nytt försök att bygga en stad här. Fyra år senare beordrade en kunglig kommission att det skulle byggas en ny stad på norra älvstranden, fem kilometer längre nedströms från den ursprungliga staden. År 1622 erhöll Umeå nya stadsprivilegier, även denna gång interimsprivilegier. Det dröjde till 1646 innan Umeå fick permanenta stadsprivilegier, utfärdade av drottning Kristina. Årtalet 1622 är det som återspeglas i muddens ränder i mönsterfärg, där varje varv motsvarar årtalet då Umeå först fick sina stadsprivilegier; 1-6-2-2.

Vantarnas motiv:

Längst ner på höger vantes ovansida finns Umeå stadshus, byggt 1894–1901, och ursprungligen kasernhus för Norrlands Dragonregemente K8. Ovanför stadshuset ser vi Umeås landskapsfågel, storspoven. Överst har vi Nyströms Bilkarosseri. Gösta Nyström startade 1929 snickeri i Umeå, och levererade året efter den första bilhytten i trä. Under 1940-talet producerades den första hytten i stålplåt, och 1964 köptes företaget upp och blev döpt till Volvo Umeverken. I dag går bolaget under namnet Volvo Lastvagnar, och är ett svenskt dotterbolag till Volvokoncernen.

På höger vantes insida har vi längst ner ett stickat årtal, som exempelvis kan vara årtalet då vanten tillverkas, eller ett annat årtal av vikt för dig. Kanske är det en gåva till någon som fyller år? Då kan du i stället använda årtalet då de föddes.

Ovanför årtalet ser vi en skrivfjäder, som symboliserar att Umeå sedan 2007 arrangerar Sveriges största litteraturfestival. Överst på höger vantes insida finns en skidåkare, som symboliserar att Umeå korats till Sveriges bästa idrottsstad år 2018, 2020, och 2021.

Höger tumme har på utsidan en saxofon, för att markera Umeå jazzfestival som grundades och arrangerats sedan 1968. Festivalen har även haft många internationella besökare, som Dexter Gordon, Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Count Basie, Sarah Vaughn, och Miles Davis. På höger tummes insida fortsätter temat musikfestivaler med två noter, för att markera alla musikfestivaler som arrangeras i Umeå.

På vänster vantes ovansida hittar vi längst ner Umeå länsresidens. 1888 påbörjades arbetet med att ta fram ritningar för ett nytt residens, efter att det gamla brunnit ner under den stora stadsbranden i Umeå tidigare samma år. Byggnaden var klar 1894. 1934 byggdes det till två flyglar för att få mer utrymme. Den förvaltas av Statens Byggnadsverk och blev kulturmärkt som byggnadsminne 1974.

På mitten av vänster vantes ovansida finns tre löv, inspirerade av Stig Lindbergs design ’Berså’, en mycket välkänd svensk design på olika typer av porslin. Överst på vänster vantes ovansida finns Umeå stads kyrka, som är en treskeppig hallkyrka i nygotisk stil. Kyrkan uppfördes under åren 1892–94.

På vänster vantes insida har vi längst ner samma årtal som på höger vante, och strax ovanför en av renarna från Umeås kommunvapen, som är prydd med tre renar. Längst upp är vantens insida prydd med flertalet björklöv, eftersom Umeå är känd som ’björkarnas stad’. Umeå fick namnet efter en stadsbrand sommaren 1888, där stora delar av staden förstördes. För att förhindra framtida bränder att sprida sig på samma sätt, anlade man sedan breda esplanader som brandskydd och planterade björkar längs dem för att bränder inte skulle kunna sprida sig lika lätt i framtiden.

På vänster tummes utsida finns en timmerhake, för att markera den timmerflottning som under många år gjordes i Vindel- och Umeälven. På insidan tummen finns glaskonstverket ’Grön eld’ av Vicke Lindstrand avbildat. Lindstrand var känd för sina glasarbeten, och det 9 meter höga glaskonstverket finns att se på Järnvägstorget utanför Umeå centralstation.

Storlekar: En storlek (rymlig, se mått!)

Mått: (Mudd ej inräknad) Ca 22x12 cm

Garn: Visjögarn eller Rauma finull, eller motsvarande tvåtrådigt yllegarn med ca 150m/50g.

Masktäthet: 30 m x 40 varv = 10x10 cm

Garnåtgång:  50 g bottenfärg, 50 g mönsterfärg.

Stickor: Strumpstickor 2 och 2½.